Home Екстериор Градината Холандски градини

Холандски градини

Е-мейл Печат ПДФ

Както и в цяла Европа, градинарството в Холандия започва да се развива през Средновековието в манастирите, където са се отглеждали предимно зеленчуци, овошки и билки.

Обикновено средновековната градина била квадратна или правоъгълна, разделена от кръстосващи се пътеки, с дърво, кладенец или малък водоем в центъра, зоабиколен от тревна площ (или по-рядко засадена с билки и подправки). Зеленчуковите и овощни градини в рамките на манастира също се били квадратни или правоъгълни, разделени на лехи или редове. Монасите са отглеждали и декоративни цветя, придобили символично значение в религиозно отношение - за празничната украса на олтара. Такива са розата, белият крем, синият ирис и кандилката.



След дългата борба за независимост от Испания и нейното отдръпване, през 1609 г. започва Холандския Ренесанс. Поради липсата на нужда от солидни защитни стени, градините стават по-отворени и достъпни. Имения, замъци и по-скромни къщи започват да се строят извън градските стени и често биват заобикаляни от канал, зеленчукови и овощни градини и обработваеми земи. Правоъгълната или квадратна форма на градината се запазва и обикновено направленията и не са подчинени на тези на жилищната постройка или общия план на имението. Отделните подразделения на градината са оконтурени от пътеки, оградени с дръвчета или храсти, а на пресечните места се разполагат беседки, фонтани, цветни орнаментални композиции и др.
Луковичните цветя са традиционно отглеждани в по-малките градини. След края на 16 век те добиват широка популярност, стават символ на житейския статус на своите стопани и са в основата на безумната спекула, зародила се в края на третото десетилетие на 17 в., наречена "лалемания" ("tulipomania"). Спекулата с отглеждането на лалетата е забранена от властите през 1637 г.

 

Началото на 17 в. се характеризира с нарастването на просперитета, търговията, корабоплаването и индустрията в северната част на страната. Строят се нови провинциални къщи и се проектират техните градини. По това време много млади холандци пътуват до Италия, за да получат там своето образование и пренасят влиянието и върху облика на градинарството у дома. Формира се Холандския класически стил със своята подчертана пропорционалност, симетрия и хармония. Според него градината е задължително правоъгълна, със съотношение на страните 4:3 или 2:1, обикновено разделена надълго на две еднакви по площ части, разположени от двете страни на жилищната постройка. Цялата градина е зобиколена с контур от дръвчета и канали, типични за земята на полдерите. Вътрешната площ е разделена на по-малки участъци, включващи различни градини, тераси и цветни лехи. Характерни са орнаментите от цветя, фонтаните и скритите малки водоеми, лабиринтите от жив плет, засаждането на цветя в облицовани с плочки ведра и качета. Сред отглежданите видове цветя са: мащерка, карамфил, лайка, жълт бърдун, ралица, лавандула, иглика и др. Най-известната градина в този стил е на кралската резиденция Huis ten Bosch (''Къща в гората'') (1647) намираща се в околностите на град Хага.
В останалата част от Републиката градинарството също придобива голямо значение, като предпочитаните места за разполагане на градините са по продължението на големите отводнителни канали, като Haarlemmermeer и Wijkermeer или в новите полдери - Beemster, Diemermeer и Zeeland.



От 1680 г. обликът на градината е силно повлиян от френския барок. Главното направление - алея, започващо от входа на жилищната постройка и разделящо градината на две достига до нейните граници и се удължава и извън нея, превръщайки се в път. Централната част често е оформена като полукръг, около който се разполагат останалите сектори. За този период е характерно внасянето на множество статуи - фигури от Гръцката митология, или символизиращи живота и характера на собственика или неговата съпруга, а също и пясъчни часовници, беседки, пещери и декоративни решетки. Други специфични детайли са фонтаните и мини-каскадите, в които водата циркулира, задвижвана от малка вятърна мелница. По-късно картината се обогатява и от менажерии, оранжерии и птичарници. Разнообразието на растителността също се увеличава - навлизат някои екзотични видове - цитруси, маслини, олеандър, ягодово дърво, мирта, нар, лавровишня, алое, агаве и др. Пример за такава градина е на кралската резиденция Het Loo (1689) в провинцията Гелдерланд и др.
Покрай реките, където поради ограничената площ не може да се постигне дълбочина на перспективата, в градините е наблегнато изключително на богатството от детайли, големи водоеми, орнаменти от жив плет, храсти и дръвчета, изкусно подрязани и оформени като фигури на животни и хора.


Класическият холандски стил оставя своя отпечатък в градинския дизайн на Англия, Германия и Русия. Не малко холандски дизайнери постъпват на работа в изброените страни, а голям брой ръководства по градинарство са преведени на френски, немски и английски език.

От края на 18 - началото на 19 век се развива пейзажният стил (landscape style). За разлика от английските градини, холандските са с по-малки размери и по-подредени. Този стил се прилага широко в провинциалните градини и обществените паркове след създаването на Кралство Холандия през 1813. Тогава се внасят някои китайски и японски растителни видове. Размерът на пейзажните градини постепенно нараства със създаването на обширни ливади, големи езера, водопади, горички и дълги алеи. Декоративните елементи включват неокласически и неоготически градински къщи, парници и убежища за животни, изградени в стила на швейцарските планински къщи (хижи, бунгала).



След Втората световна война, индустриализацията и нарастналия прираст на населението пораждат нуждата от повече пространства за отдих и рекреация на населението. В новите градини се наблюдава смесване на двата стила - пейзажния и формалния, като основната цел е създаване на типичния за страната природен облик, а не толкова на екзотични картини. Новите паркове - градини включват в себе си различни елементи - ливади, езера, терени за игра, заобиколени от гори с пешеходни алеи, алеи за езда и колоездене. Цветята са по-рядко срещан елемент. Едновременно с тези се създават и малки по размер диви градини, с цел опазването на първичните растителни и животински видове от антропогенната дейност или пък такива с образователна цел.

В края на 20 век са възстановени в техния оригинален вид дворцовите градини на Kasteel Heemstede (Houten).
През 1999 г. - Националната година на природните забележителности вниманието на обществото в Холандия е фокусирано върху националните и градските паркове. Тогава, в град Арнхем, от девет организации е подписана Декларация за ангажиране с проблемите и състоянието на природните забележителности в старната.

източник: zadoma.com

Последна промяна ( Петък, 24 Април 2009 08:17 )  

Сподели с приятели

Пазарувай онлайн

Анкета

Как оценявате SIXINTERIOR?
 

Интериорни идеи

Интериорни идеи за спалнята.

Галерия интериори

{highslide type="slideshow-controlbar" height="75" width="75" event="click" class="" captionText="" positions="top, left" display="none" src="/15_great_spaces.jpg,rose-living-room.jpg,24_great_spaces.jpg,18_great_spaces.jpg, pink.jpg, 50_great_spaces1.jpg, rb_220309_04.jpg, 05_locati.jpg, 47_great_spaces.jpg"} {/highslide}

Препоръчано

Инго Маурер е едновременно дизайнер, артист, магьосник, мечтател, технически иноватор и прозорлив търговец . Творчеството му е неподвластно на категоризиране и се превръща в емблема за новата генерация дизайнери!
Интериорни тенденции 2009 Списание Sköna Hem публикува какво ще е модерно в интериора през тази година.
Японската градина  Няма еднозначно определение за японска градина, нито единствен стил. Хората от западния свят често виждат два от най-характерните елементи – каменните фенери и старателно загладения чакъл, но това далеч не е достатъчно, за да се нарече една градина японска.

Кой е тук

В момента има 16 посетителя в сайта

Последни новини

Най-посещавано

Реклама

avtogumi.com - Автомобилни гуми и джанти